https://www.youtube.com/watch?v=hZ_zhyYQCgc
כדאי לראות את הסרט מתחילתו עד סופו מכיוון שיש בו חלקים שונים
lakhushi – singing village
חשוב : תרבות עממית של שירה איננה מכוונת ל"אנשי מקצוע" אלא מעוגנת בהתנהלות של חיים אשר השירה היא חלק מהותי וחשוב מהם. בתרבות כזו, קיימת בצורה אורגנית, ההכרה בכוחה המרפא והטרנספורמטיבי של השירה והיותה זמינה לכל אדם.
לכן אין צורך בניסיון מקצועי על מנת להשתתף בסדנה הזו, אלא באהבת השירה בלבד.
המקום: חבל סוואנטי משתרע למרגלות הפסגות הגבוהות ביותר ,מכוסות שלג -עד של הרי הקווקז בצפון מערב גיאורגיה וגובל במערבו בחבל אבחזיה. זהו אזור הררי פראי שנופיו נחשבים מהיפים ביותר בכל הרי הקווקז . הוא מכוסה ביערות ומבותר על ידי ערוצי נהרות ונחלים ומפלי מים שוצפים . בסתיו היערות נצבעים בשלכת אדומה וצהובה ובאביב , העמקים וכרי הדשא מתכסים בפרחי אביב . לכפרים הקטנים החבויים בהרי חבל סוואנטי מאפיין נופי אדריכלי ייחודי – מגדלים גבוהים מסתוריים, עתיקי יומין,ככל הנראה שימשו כמגדלי שמירה ותצפית, אולם איש אינו יודע היום בבירור מה היה ייעודם המקורי.
חבל סוואנטי (העילית) היה עד לשנים האחרונות מבודד ומסוכן לביקור עקב כנופיות שודדים ורוצחים ששלטו בדרכים המובילות אליו. לאחר פעולה נמרצת של הנשיא הקודם מיכאל סאקאשווילי נעלמו לחלוטין כנופיות השודדים והושלטו ביטחון וסדר באזור, כמו כן שופרה הנגישות והוחל בהנחת תשתית בסיסית לתיירות ולטיילות . עדיין ,נסיעה מטביליסי לחבל סוואנטי נערכת בדרך המשובשת לעתים, עקב מפולות וסחף , נמשכת למעלה מ 7 שעות והינה חוויה בפני עצמה . כפרים רבים ,כמו הכפר בו נשהה ,נשארו מבודדים והנגישות אליהם הינה בדרכי עפר ,לרב בוציות. בחורף האזור כולו מושלג וחלק מהכפרים פשוט מנותקים מהעולם החיצון. חלק מתושביהם עוזבים ויורדים לעמקים הנמוכים יותר. התקשורת הסלולרית פועלת , למרבה ההפתעה ,ברב האזורים למעט בערוצי קניונים ונחלים. תקשורת נתונים לגלישת אינטרנט הינה לא יציבה. גלישה איטית יחסית אבל אפשרית בדר"כ. בחבל סוואנטי רשת החשמל אינה יציבה ולאחר אירוע גשם חזק או סופת רעמים וברקים תיתכן נפילת רשת כללית ליום -יומיים (כפי שהיה בעת ביקור ההכנה…).
הבידוד היחסי והריחוק ממרכזים עירוניים אפשרו שימור ושמירה של מסורות עתיקות בנות מאות ואלפי שנים ,כולל שפה ייחודית לתושבי החבל שאינה מובנת לאחרים . בכנסיות הקטנות בכפרים הנידחים נשמרו חפצי קודש , איקונות מדהימים ביופיים מהמאות הראשונות לספירה והתפתחו סגנונות ציור ייחודיים . בחבל התפתחה גם מסורת של שירה פוליפונית (3 קולות ) בעלת מאפיינים ייחודיים והשונה מזו שהתפתחה באזורים אחרים של גיאורגיה. בכפר Lakhushdi נשמרה באופן מיוחד מסורת שירה כזו . בכפר הקטנטן חיים היום 3 מאסטרים של שירה פוליפונית ונגינה בכלי נגינה ייחודיים .משפחות שלמות שרות ב3 קולות ,מסורת השירה עוברת מאב לבן ללא תווים או חומר כתוב אלא על ידי שמיעה והקשבה. בססיון תיהיה הזדמנות מיוחדת להתנסות בלימוד מסורת השירה הזו בעזרת חלק מהמאסטרים.
השירה הפוליפונית שהתפתחה בגיאורגיה הינה ייחודית ביחס לשירה פוליפונית שהתפתחה במקומות אחרים בעולם. השאלה כיצד התפתחו מסורות שירה ייחודיות אלה הנבדלות לכל חבל או אזור של גיאורגיה , הינה שאלה שרב בה הנסתר על הידוע וההתנסות הישירה במקום עצמו יכולה לאפשר להתקרב אליה בדרך של חיפוש אישי .
בדרך כלל היא במקור ל3 קולות גברים ,לעיתים במרווחים שאינם רגילים במוזיקה המערבית.כל קול הינו קו מלודי נפרד לחלוטין("הקו האופקי") שעשוי להיות לעתים ב"דיסהרמוניה" לקול אחר ,ממש כמו במוסיקה מודרנית של המאה ה20 …אולם כאן הדיסהרמוניות נפתרות לרוב על ידי התכנסות ל"יוניסון" (צליל אחד/אוקטבה מלאה) או למרווח קווינטה . 3 הקולות יחד יוצרים "קול רביעי"- שניתן לראות בו את "המימד האנכי" של השיר, השונה מהשאר. המרווחים הלא רגילים לאוזן המערבית והופעת ממד אנכי בשיר יוצרים מפגש בלתי רגיל בין ה"קודש" לבין ה"חול" .לעתים שירי ערש או שירי אהבה ואפילו שירי עבודה מזכירים באופיים ובמבנה המוזיקלי שלהם שירת קודש או מוסיקה ליטורגית פוליפונית של המאה ה13 וה14.
לימוד הקו המלודי של קול מסויים נעשה תוך כדי הקשבה לשאר הקולות ומחייב קשב מיוחד. הקווים המלודיים אף כי הם פשוטים למדי כוללים לעתים תפניות בלתי צפויות (לאוזן המערבית) ואין ספק בהשפעה של מוזיקה זו על המוזיקה של גורדייף-דה הרטמן בעת ששהו בטביליסי והקימו שם את המכון להתפתחותו ההרמונית של האדם.
הכפר Lakhushdi (לחושדי): נמצא כ-2-3 ק"מ מהציר המרכזי המקשר בין העיר זוגדידי במערב גיאורגיה, לעיירה המרכזית (והיחידה) בחבל סוואנטי- מסטיה , במרחק של כ20 ק"מ ממסטייה. הוא שוכן בין מפגש הנהרות אנגורי ומסטיה ונשקפים ממנו פסגות הקווקז ובולטת פסגת Ushba . מובילה אליו דרך עפר הנגישה רק לרכב 4X4 .הכפר הוא אחד מתוך מקבץ של כ8 כפרים קטנים המהווים מסגרת כפרית קואופרטיבית וקהילתית אחת תחת השם Latali.לטאלי הינו מקבץ הכפרים העשיר ביותר בכנסיות (57 במספר) ובמהלך השנה נערכים בהם חגיגות וטקסים רבים.
בכפר 17 משפחות (כולם קרובי משפחה..) לכל אחת בע"ח משלה(פרות, חזירים. ,סוסים…)שדות מרעה וגידולים חקלאיים משותפים. כל משפחה גרה בבית ישן גדול האופייני לסגנון הבנייה באזור והינו בן 2 קומות לרב, בחלק התחתון חדר משפחה גדול("סלון") ובו תנור עצים המשמש גם לאפייה ,מטבח ושרותים . בחלק העליון חדרי השינה ,מרווחים בדר"כ ושירותים (עם מקלחון ,דוד חימום חשמלי,טואלט) ברמה סבירה בהחלט, דומה לתורכיה…רב המשפחות המארחות רכשו לאחרונה מכונות כביסה …
בחדרים מיטות זוגיות ("דאבל") או מיטות "יחיד" ומספקים מגבות ובדר"כ גם סבון רחצה,שמפו וכ"ו. בקיצור –מעין B&Bאבל בסיסי ביותר. עם זאת מומלץ להביא מגבת וסבון לכל מקרה וגם עבור הסיור לאושגולי (ראו בהמשך)
האירוח של המשתתפים יהיה במספר בתים, בכל בית 2-3 משתתפים, שם יאכלו את ארוחת הבוקר יחד עם המשפחות המארחות כאשר בכל יום יתחלפו ה"אורחים" ויאכלו אצל משפחה אחרת וכך תהיה אפשרות לכולם להכיר את כל המשפחות . שאר הארוחות וחדר הפגישות יהיו באחד הבתים במרכז הכפר . בחלק מהמשפחות ניתן לתקשר באנגלית בסיסית ביותר ,במיוחד בעזרת הדור הצעיר או ברוסית אולם רצוי לשנן מספר מילים ומשפטי מפתח בגיאורגית. ארוחות הערב יהיו בחלקן בסגנון טקס ה"סופרא" (טוסטים המנוהלים על ידי ה"תאמאדה" שאצל גורדייף שמשו בסיס ל "טקס "של Toast of the Idiots" ")לעיתים בליווי שירה פוליפונית , טקס שעשוי להימשך שעות לתוך הלילה עם שפע אוכל המוזרם לשולחן ויין הנשפך כמים .ולמחרת – לא תוכלו להתחיל את היום בלי כוסית הוודקה הביתית לפני ארוחת הבוקר, שלא מסתיימת כמובן בהרמת כוסית אחת ….
בכפר אין רחובות ואין מבנים ציבוריים, למעט כנסיה זעירה ופשוטה שיש בה איקונות עתיקים במיוחד ומבנה מוזנח של בי"ס לילדים ,שהועלתה אפשרות לקחת אותו כ"פרויקט" ולהתניע בו במסגרת הססיון עבודות שיקום ,ניקוי, ,שיפוץ במטרה להשיבו לייעודו המקורי .
המים באיכות טובה. אנשי הכפר חיים ממה שמספקים להם המשק והטבע( צייד, חיות משק ,ליקוט פטריות ,גידולים ועוד.) וקונים אספקה מהעיר הקרובה .חלק גדול מהצעירים עוזבים לפרקי זמן ארוכים על מנת לעבוד בעבודות חוץ בטביליסי ובמקומות אחרים ולהרוויח כסף.
סשנים של שירה בכפר לחושדי , מאורגנים מאז 2011 על ידי נאנה, מוסיקאית מחוננת ומוסיקולוגית החוקרת את מסורות השירה הייחודיות בחבל סוואנטי יחד עם ידידתה מאדג' מסקוטלנד. נאנה היא גם זמרת ומורה נפלאה לשירה פוליפונית אשר מוזמנת מדי שנה לאנגליה , סקוטלנד והולנד לעבוד עם קבוצות השרות פוליפוניה של גיאורגיה .בין השאר הדריכה מקהלות בקבוצות גורדייף בלונדון הולנד ובפריז. נאנה , המדברת אנגלית שוטפת תתלווה אלינו ותשמש אשת קשר ומתורגמנית וכן תדריך ותסייע בחלק מהפעילויות . אם זאת ראוי לציין כי את מרבית הסשנים מעבירים המאסטרים הזקנים של השירה הפוליפונית, החיים בכפר. זוהי העברה מ"יד ראשונה" כפי שמכנה זאת נאנה.
הסשנים בסוואנטי נועדו,בין השאר ,ליצור מקורות פרנסה נוספים ומוטיבציה חיובית לצמצום העזיבה של הצעירים ובעלי המשפחות בלאחושדי, ולעידוד ושימור מסורת השירה בכפר.
המשתתפים בסשן כזה מוזמנים גם לתרום על פי יכולתם בפעילות למען הכפר כגון סיוע לילדים בלימוד אנגלית או חשבון וכיו"ב. כחלק מהפעילויות ניתן יהיה לסייע בעבודות קציר עשבים ועבודות חקלאיות , ללמוד להכין "מלח סוואנטי" (תבלין אופייני במטבח של סוואנטי) ולבשל מאכלים מסורתיים, ללמוד הפקת זהב ממי הנחל, הכנת כובעים מסורתיים של האזור, חיתוך עצים לחורף ועוד.
בזמן שהייתנו בכפר מתוכננים בנוסף גם טיולים בני חצי יום למקומות מעניינים באזור. כפרים, כנסיות עתיקות, והרבה הרבה טבע.
תכנית המסע כוללת שהייה בת יומיים בטיביליסי אשר היא עצמה עיר יפיפיה ומומלץ להקדיש לה זמן. בהמשך אשלח תכנית מפורטת יותר הכוללת אינפורמציה על הפעילויות הנוספות שבהן נעסוק בכפר בזמן שהייתנו. ראוי לציין כי התכנית גמישה מבחינת שהייתנו בכפר, כלומר, נוכל להחליט על הוספת או הורדת סשנים של שירה, וכן לשנות את תכנית הטיולים באופן ספונטני. החיים עם התושבים בכפר הם חלק מהותי מהבנת התרבות ממנה צומחת השירה המיוחדת והמורכבת הזו.
מחיר:
1050 יורו. כולל : סדנה של שירה פוליפונית ( כ-6 ימים בהם יתקיים כל יום סשן אחד או שניים של לימוד שירה. כ-4 שעות ביום) אירוח בבית המלון בטיביליסי, נסיעות מטביליסי לכפר וחזרה לטיביליסי, אירוח מלא בכפר, טיולים באזור, קונצרטיים ומפגשים עם מוסיקאיים, תשלום למלווה הגיאורגית של המסע-נאנה. לא כולל טיסה.
טיסות:
מומלץ עם נתיבי אוויר גיאורגיים. זו טיסה ישירה בת כשעתיים וחצי. יוזמנו מקומות במלון בטיביליסי עבור הטסים בטיסה זו.
מחירה נע בין 460 -512 דולר. ככל שמזמינים מהר יותר כך הכרטיס זול יותר.
יש לשים לב כי במחירים הנמוכים יותר, הכרטיס לא ניתן לביטול ( 460-485 דולר)
במחירים הגבוהים יותר, הכרטיס ניתן לביטול בעלות של 50 יורו דמי ביטול.
אפשר גם לטוס דרך קייב או טורקיה, המחיר זול יותר באופן משמעותי ( כ-360-80 דולר) אך כנראה טיסה מייגעת.
מה שחשוב הוא שכולנו נגיע עד ה-7 לאוגוסט לטיביליסי.
תודה גדולה לאבינועם אבנון אשר בנדיבות גדולה נותן את כל האינפורמציה אשר בידו ועוזר בארגון המסע. הקובץ הזה הוא פרי כתיבתו ובהמשך יהיה הידע שצבר על אודות גיאורגיה, לעזר גדול עבורנו.