האבחנה כי נפגעי נזק מוחי רבים יכולים לשיר אבל לא לדבר קיימת כבר לפחות מאה שנה. עם זאת, רק לאחרונה חוקרי מוח החלו להקדיש לאבחנה זו מחקר מעמיק ולבחון את הדרכים בהם ניתן לעזור לנפגעי מוח שאבדו את יכולת הדיבור, לשוב ולדבר – דרך שימוש באפשרותם לשיר.
אפשרות זאת מתבססת על כך שהאיזור במוח האחראי על פעולת הדיבור נמצא בצדו השמאלי של המוח, בעוד שהאזור האחראי על השירה נמצא בצד הימני. לכן נפגעי שבץ מוחי שנפגעו בצידו השמאלי של המוח יכולים עדיין לשיר מילים – אך לא לדבר.
תוך שימוש מודרך בשירה, החולים עוברים בהדרגה ממלודיה חופשית למלודיה המזכירה יותר ויותר אינטונציה של דיבור רגיל מואט, עד שהיכולת לשוב ולדבר נרכשת מחדש – כשהדיבור נחווה כצורה של שירה.
אתם מוזמנים להאזין לכתבה בנושא זה, המכילה קטעים מוקלטים מסשן טיפולי בנפגעת שבץ מוחי:
http://www.musicianbrain.com/papers/20111226_npr_MIT.mp3
לכתבה המסכמת בקצרה את הנושא:
טיפול באמצעות שירה במגוון בעיות נוירולוגיות: גמגום, פרקינסון, אובדן יכולת דיבור (אפזיה), אוטיזם:
בהתחשב בדמיון ההתנהגותי בין שירה ודיבור, כמו גם בדמיון ובנבדלות בדפוסים הנוירולוגיים האופייניים לשני המצבים, חוקרים החלו לבחון האם ניתן להשתמש בשירה ככלי לטיפול בכמה מליקויי דיבור המוטוריים הקשורים למצבים נוירולוגיים שונים. מאמר זה בוחן את ראיות האחרונות על ההשפעות הטיפוליות של שירה, ואיך זה עלול לשפר חלק מבעיות הדיבור הקשורות למצבים כגון גמגום, מחלת פרקינסון, שבץ מוחי, ואוטיזם.
singing, treatment, stuttering, Parkinson's disease, aphasia, autism
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996848/