"צריך ללקק דבש מהאותיות"

במאה השנים האחרונות נוצרו יצירות רבות שמתשמשות בקול אנושי ובדיבור כחומר אמנותי אך הן ממוקמות מחוץ לתחומים ולז'אנרים אמנותיים מסורתיים, בתחומי ביניים שבין מוזיקה, אמנות חזותית, ספרות ותיאטרון. הקול ביצירות אלו נע הלוך ושוב בין המקור הגופני שלו לבין הפיכתו לאובייקט חומרי ופיסולי שמנותק מהמקור שלו.
לשימוש האקספרימנטאלי בטקסט ובקול תפקיד מרכזי בשבירת המחיצות בין האמנויות. השירה המוזיקלית הופכת לפרפורמנס-ארט, השירה הפואטית הופכת למוזיקה וחומר, המיצב קורם עור וגידים והתיאטרון הופך לפיסול ולסאונד-ארט.

"צריך ללקק דבש מהאותיות"

בחרנו להביא כאן כמה שורות מתוך ראיון עם אמנית הקול ויקטוריה חנה כפי שהתפרסם באתר הבמה, ובו ויקטוריה חנה מתארת באופן קולע ומדוייק את הקסם שבשימוש בקול כאמנות ומעשה יצירתי:

"אני לא יכולה לסבול כשלוקחים שפה ומשתמשים בה רק בשביל להעביר אינפורמציה. בשבילי כל מילה שאנחנו מוציאים מהפה היא צליל, והקשר הזה בין הצליל של המילה למשמעות שלה מרתק אותי."

"בעולם הדתי, כשלוקחים את הילד בגיל שלוש לחדר, שמים לו דבש על האותיות ומבקשים ממנו ללקק את הדבש מהאותיות, כך שהוא צריך להגיד את האותיות וללקק את הדבש. וזה בדיוק זה: להחזיר לעצמנו את המילים לפה, ליהנות להגיד אותן, לחקור אותן, ולא רק להיות זמר ששר צלילים. זה יכול להיות בניואנסים מאוד קטנים, זה לא שצריך לעשות את כל המחקר הזה מול קהל, אבל צריך ללמוד לתת כוח למילים".

"הרי מה ההבדל בין סתם מילים שאנחנו מדברים לבין מנטרה: המנטרה לוקחת את המילה והופכת אותה לצליל. לוקחת רצף מסוים של מילים ותנועות והופכת אותן לצליל, ומאוד מעניין לקחת טקסטים שיש להם משמעות ולראות מה קורה לאותה משמעות אם מתייחסים לזה בתור סאונד.

(לראיון המלא לחצו על הקישור: ויקטוריה חנה – ראיון באתר הבמה)

לפניכם לקט קטן ומגוון של סרטונים המתעדים כמה מעבודותיהם של אמני הקול המובילים את מסלול הלימודים "אמנות קול בין תחומית" בסינפסה.

לצפייה והאזנה בעבודות נוספות, אתם מוזמנים להיכנס לעמוד האישי של כל אחד ממורי המסלול: [עבודות נוספות – צוות המורים]

אנו מאחלים לכם צפיה והאזנה מהנות!

"סוד הייחוד" – יצירת מחול ווקאלי, מאת סמדר אימור, ראלי מרגלית ואנסמבל סינפסה.

"הפר פרדיננד" – יצירת תיאטרון חזותי, מאת ד"ר ג'וזף שפרינצק

"TUPU TLAKA TLAPA", "Molly, Magy and May"

דואטים של טקסט-סאונד ובס, ד"ר ג'וזף שפרינצק וז'אן קלוד-ג'ונס

"געגועים" – קטע מתוך קונצרט, רות וידר-מגן ומרק אליהו

"בקבוקים" – מאת מאיה דוניץ ומיכל אופנהיים

ראיון – ויקטוריה חנה

חדש אצלנו

אירועים קרובים ומסלולי לימוד

צרו איתנו קשר

צרו קשר

לקבלת עדכונים על פעילויות חדשות ולמידע נוסף: 

אנחנו ברשת

סינפסה בפייסבוק

אינטגרציית קול בתנועה

כשאני שרה, אני יודעת

היה זמן שהצלילים התחילו להגיע אלי. זרמו דרכי קולות מוסיקליים,  שירה אינטואיטיבית. זו הייתה חוויה מאוד עוצמתית, תחושה שהצלילים מעבירים לי אינפורמציה. לא  מנטלית, לא

קול בתנועה – ארכיאולוגיה של גוף-נפש

"קול בתנועה הוא תהליך אשר משקם את הקשר האורגני הראשוני בין הגוף והקול ומחזיר את הפעמה המוסיקלית הטבעית של הגוף, הפעמה אשר עליה זורמת החיוניות היצירתית הראשונית ביותר. כאשר חוזרות המערכות לפעימת זרימתן הטבעית, מתאפשר לנפש ביטוי של עולמה המסתורי, הבלתי מילולי, דרך שפת התנועה והקול".

עצמי אותנטי ומוסיקליות

"עצמי אותנטי" כחוויית הבעה גופנית "לעיתים מזומנות מחווה של התינוק נותנת ביטוי לדחף ספונטני. מקור המחווה הוא העצמי האמיתי, והמחווה מעידה על קיום עצמי אמיתי

גל התנועה – חזרה לתנועה הטבעית

"גל התנועה" הינו אחד המושגים היסודיים בתהליך הריפוי בקול / טיפול בקול ובתנועה בשיטת "אינטגרציית קול בתנועה". אנו מתרגלים ומעירים מחדש את זרימת גל התנועה לאורך עמוד